وقتی بازار بورس منفی می شود چه کار کنیم؟ چه سهامی بخریم؟
وقتی بازار بورس منفی می شود چه کار کنیم؟ بترسیم و در صف فروش های نامتناهی بنشینیم یا با جسارت بالا به دنبال خرید سهام ارزنده ای باشیم که اصلاح خوبی داشته اند؟ اگر قرار است شجاع باشیم چه سهامی بخریم؟…
اینها از اولین سوالاتی هست که هنگام اصلاح و ریزش کوتاه مدت بازرا ممکن است به ذهن شما خطور کند.
اما واقعا راه حل چیست؟
در این شرایط آیا جای نگرانی هست؟
نمی توان جواب قاطعی برای این سوال داد چون بستگی به عوامل مختلفی دارد.
چنانچه شما دارای این شرایط هستید و استراتژی های زیر را رعایت می کنید، نه تنها جای نگرانی نیست بلکه یک فرصت طلایی برای خرید سهام ارزنده در کف قیمتی است:
- داشتن دید بلندمدت و یا حداقل میان مدت
- پرتفوی شما از سهام ارزنده تشکیل شده باشد.
- سهامی که دارید نسبت P/E پایینی داشته باشد و از P/E گروه خود پایین تر باشد
- کلیت سبد سهام شما ضریب بتای فزاینده ای نداشته باشد
- صبور هستید و از هیجانات دوری می کنید
اما اگر به شیوه زیر سرمایه گذاری کرده اید، در زمان اصلاح بازار، شما نیز باید به دنبال اصلاح باشید و سبد خود را تا جایی که امکان داره اصلاح کنید:
- دید شما کوتاه مدت است.
- سهام شما P/E بسیار بالاتری نسبت به گروه خود دارند و جزو صنعتی هستند که P/E آنها به طور غیر منطقی بسیار بالاست(حبابی)
- کلیت سبد سهام شما ضریب بتای بالایی دارند و به اصطلاح تهاجمی هستند.
- سهام خود را بدون بررسی بنیاد شرکت و صرفا طبق شنبده ها خریده اید
- فردی هیجانی هستید
در شرایط اصلاح شاخص کل چه کار کنیم؟
یکی از مهم ترین قوانین موفقیت در بازار سرمایه خریدن سهام در کف قیمتی و فروختن آن در سقف قیمتی است. معمولا اصلاح های بازار و افت شاخص کل یک فرصت طلایی برای خریدن سهام ارزنده و با بنیاد در کف قیمتی است؛ اما باید حتما روند کلی بازار را بررسی کرد. حتما در شرایط منفی به اخبار موثق بازار و اتفاق های بنیادی نیز توجه داشته باشید. گاهی اوقات شاید آن اصلاح، اصلاح نباشد و در واقع آغازی بر یک ریزش شدید باشد. ریزش های شدید همیشه به دلیل اتفاق های بنیادی بازار، کشور و حتی دنیا هست مثل عوامل سیاسی، رکود، حوادث مهم اقتصادی در دنیا و…
در حال حاضر روند کلی بازار بورس ایران صعودی است و اتفاق نگران کننده درباره بنیاد بازار نیفتاده است.
در شرایط اصلاح قیمتی مانند یک شکارچی به دنبال طعمه های ارزشمند باشید!
واقعیت این است که ۹۰ درصد افراد (چه در ایران و چه در کل دنیا) در بازار سرمایه متضرر می شود زیرا این افراد هنگام مواجه با اولین منفی و یا اصلاح کوتاه مدت هیجانی می شوند و اولین کاری که می کنند رفتن در صف فروش و فروختن سهام با ضرر بسیار است. در آخر هم به بقیه می گویند: بورس خطرناک است و نباید سمت آن رفت!
در حالی که آن ۱۰ درصد که در بورس سود می کنند و به ثروت خوبی دست پیدا می کنند با آغوش باز از روز های منفی استقبال می کنند. این افراد بازار منفی را به مثابه یک حراج می بینند که در آن سهام ارزنده در کف قیمتی خود قرار دارند.
در کل می توان گفت در روز های منفی و افت شاخص کل صبر و سهام ارزنده داشته باشید و سهام ارزنده را در کف قیمتی خریداری کنید.
البته تشخیص سهام ارزنده نیازمند داشتن دانش بنیادی (فاندامنتال) است و زمان خرید مناسب آنها نیازمند داشتن دانش تکنیکالی؛ که شما هر دو دانش را می توایند در سایت بست آموز یاد بگیرید.
بررسی اصلاح های تاریخ بورس ایران: از خفیف تا تقریبا شدید
در تصویر بالا اصلاح های کوتاه مدت شاخص کل بورس ایران را در یکسال اخیر (۹۸-۹۹) را مشاهده می کنید که همگی کوتاه مدت (کمتر از ۱ ماه) بودند. درصد رشد بعد از هر اصلاح نیز در تصویر نوشته شده. واضح هست که کسانی که از این اصلاح ها برای خرید در کف قیمتی استفاده کردند سود های فضایی را دشت کردند! بهترین کار در این شرایط خرید در کف قیمتی و صبر داشتن بود.
تصویر بالا مربوط به اصلاح ۲۰ درصدی ۵ ماهه شاخص کل از مهر ماه ۹۷ تا اسفند ۹۷ می باشد. در این شرایط نیز خریدن سهام ارزنده در کف و صبر کردن بهترین کار بود. بعد از این اصلاح تنها در موج اول ۱۰۴ درصد رشد داشتیم!
تصویر بالا مربوط به اصلاح ۴۰ درصدی و بلندمدت (۲ ساله) شاخص کل بین دی ماه ۹۲ تا دی ماه ۹۴ است. بعد از این افت شاخص کل طی دو سال بازار از روند خنثای خود خارج شد و روند صعودی خود را به خوبی ادامه داد.
دلیل افت بازار در سال های ۹۲ تا ۹۴
در ابتدای سال ۹۲ همزمان با ورود هلدینگ خلیج فارس، صعودهای شاخص بورس آغاز شد و در شرایطی که بورس به رکوردشکنیهای خود در بهار و همچنین تابستان ادامه میداد دولت یازدهم تشکیل شد.
به طور خلاصه دلایل ریزش بازار در سالهای ۹۲ تا ۹۴ به شرح زیر است:
- نگرانی های سیاسی از تنش های منطقه ای
- خبر اخذ عوارض ۲۶ درصدی از صادرات پالایشگاه ها
- نگرانی از مساله نرخ خوراک پتروشیمی
- حباب قیمت ها در بورس تهران
- بازگشایی نماد های پالایشی (سال ۹۳)
- نگرانی از آینده مذاکرات هسته ای بعد از یک دوره رشد
دیدگاهتان را بنویسید