انواع بازارهای بورسی در بورس ایران
چرا بازارهای مختلف بورسی وجود دارد؟
شاید بارها شده که اسم بازارهای مختلف بورسی مثل:بورس،فرابورس،بازار پایه،بورس کالا و… رو شنیده باشید و از خودتون بپرسید فرق این بازارها با همدیگه چیه؟خب همونطوری که توی بقیه جاها کالاها یا چیزای مختلف دسته بندی میشن در بورس هم ما بازارهای مختلف رو در دسته بندی های مختلف قرار میدیم تا سهم هایی که شباهت های بیشتری با هم دارن در یک بازار قرار بگیرن.همین تفاوت ها در سهام مختلف باعث میشه که سود یا زیان هر بازار با توجه به سهامش تعریف بشه و حد سود و ضرر بازارهای مختلف با هم متفاوت باشه اغلب.اگر شما یک تازه کار در بازار بورس ایران هستید یا اینکه دوست دارید تفاوت بازارهای مختلف ایران رو بدونید حتما مارو تا آخر این مقالمه همراهی کنید.
بورس
اولین مورد از انواع بورس در ایران بورس است که فکر ایجاد شرکت بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۱۵ مطرح شد و با تصویب ایجاد آن در سال ۱۳۴۵ از ۱۵ بهمن ۱۳۴۶ بورس ایران شروع به فعالیت خود کرد.بورس تهران نیز در ابتدا بوسیله تخته سیاه و گچ قیمت سهام ها را در تالار به نمایش در می آورد و معاملات بسیار محدود توسط کارگزاری ها هفته ای در یک روز و ساعات محدود انجام می شد. ولی با پیشرفت ها و افزایش شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس و همچنین بیشتر شدن تعداد کار گذاری ها و مهم تر از همه پیشرفت تکنولوژی امروزه برای معامله کرده نیازی برای رفتن به هیچ اداره و سازمانی نیست و صرفا با استفاده از یک موبایل و یا کامپیوتر می توانید از خانه به راحتی هر سهمی را که خواستید بخرید و یا بفروشید.
ساختمان بورس اوراق بهادار در خیابان حافظ تهران می باشد.در بورس اوراق بهادار تهران معاملات سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس و اوراق مشارکت انجام می پذیرد که تمام معاملات از طریق کارگزاری ها و با داشتن کد های معاملاتی انجام می شود.
شرکت های پذیرفته شده در بورس بر حسب شاخص های آماری همچون سودسازی،سرمایه ثبت شده، سهام شناور ،میزان شفافیت و …. رتبه بندی می شوند و به دو دسته در بازار های اول و دوم تقسیم می شوند که بازار اول نیز از دو زیرمجموعه ی تابلو اصلی و فرعی تشکیل شده.
در حال حاضر ساعات معاملاتی بورس از ۹ تا ۱۲:۳۰ روز های شنبه تا چهارشنبه ( غیر از تعطیلات رسمی ) با دامنه نوسان قیمت ۵% می باشد. شرکت بورس اوراق بهادار تهران خود جز شرکت های سهامی می باشد که نماد معاملاتی آن بورس است و می توان در بازار سهام این شرکت را خرید و فروش کرد.
نهاد های معاملاتی می توانند در رتبه بندی های سازمان بورس جا به جا شوند مثلا با پیشرفت به تابلوی اصلی بازار اول انتقال پیدا کنند یا حتی از بازار اخراج شوند که بستگی به عملکرد آنها طبق معیار های سازمان بورس دارد.
از مهمترین مزایای پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
-سهولت در تأمین مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار (اوراق قرضه)
کاهش ریسک نقدینگی
-برخورداری از معافیت مالیاتی
-تعیین ارزش سهام شرکت
-سهولت در تغییر ترکیب سهامداری و انتقال مالکیت
-افزایش اعتبار داخلی و بینالمللی
-سهولت در استفاده از تسهیلات بانکی و یا سایر ابزارهای تأمین مالی
-ارائه معیارهای جدید برای ارزیابی عملکرد مدیریت شرکت
-افزایش توان رقابتی و سهم از بازار
فرابورس:
نوع دوم از انواع بورس در ایران فرا بورس می باشد که به بازار اول و دوم و پایه (الف ٬ ب و ج) و بازار سوم تقسیم می شود. در کشور های تراز اول جهان بازار فرابورس برای معاملات سهام شرکت هایی است که دارای عدم شفافیت مناسب و کافی،سودآوری نامناسب و… است که معاملات آن طبق توافق خریدار و فروشنده انجام می شود.
در کشور ما فرابورس از ۶ مهر سال ۱۳۸۸ برای معاملات سهام تمام شرکت هایی که نتوانسته اند مقررات بورس را رعایت کنند تاسیس شد و به بازار های اول،دوم،سوم،بازار های پایه الف،ب،ج دسته بندی می شود.
شرکت های بازار بر اساس ریسک سرمایه گذاری ٬ شفاف بودن صورت های مالی و میزان بدهی و… در یکی از بازار های الف ٬ ب و ج قرار می گیرند.
بازار پایه ج پایین ترین سطح شرکت های فرابورس است که طبق معیار های تعریف شده شرکت فرابورس دسته بندی شده اند. در این بازار دامنه نوسان دیگر معنایی ندارد و سهم های این بازار بدون دامنه نوسان معامله می شوند. سرمایه گذاری در سهم های بازار ج توصیه نمی شود مگر برای افرادی که رانت دارند. سفته بازی در بازار ج زیاد است و برای افرادی که رانت ندارند این بازار بسیار پر ریسک است.
بازار ب دارای دامنه نوسان ۱۰ درصدی می باشد. بازار ب نسبت به ج از شرایط بهتری برخوردار است ولی با این وجود باز هم پیشنهاد می دهیم در این بازار هم اگر رانت و تجربه کافی ندارید معامله نکنید.
بازار الف که بیشتر سهم ها در این بازار هستند و بیشتر معامله گران در این بازار فعال اند. در بازار الف دامنه نوسان ۵ درصد است و در این بازار سفته بازی به مراتب بسیار کمتر است و می توان با اعتماد بالایی در این بازار سهام خرید و فروش کرد.
در کل به معامله گرانی که رانت و یا تجربه کافی ندارند پیشنهاد می دهیم در بازار پایه ب و ج به هیچ عنوان معامله نکنند. بازار الف بسیار شفاف و برای معامله گری امن می باشد.
در فرابورس موارد دیگر مالی نیز معامله می شود که به عنوان بازار های نوین مالی و بازار ها مشتقه مالی عنوان می شوند مانند اوراق با درآمد ثابت ،تسهیلات مسکن و ….
معاملات بازار های فرابورس دامنه نوسان های متفاوتی دارند. شرکت فرابورس نیز همانند بورس بصورت سهامی قابل خرید و فروش است و با نماد فرابورس در بازار معامله می شود.سود این شرکت از کارمزد معاملات زیر نظر فرابورس حاصل می شود.
برخی از مزایای پذیرش شرکتها در فرابورس عبارتاند از:
-تأمین مالی آسان و ارزان
-افزایش نقد شوندگی سهام
-بهرهمندی از معافیت مالیاتی شرکتهای پذیرفتهشده در فرابورس
-نقلوانتقال سهام بهصورت آسان، سریع و کمهزینه
-شفافیت و اعتبار قیمت سهام بهواسطه مبادله در فرابورس
-اطلاعرسانی هماهنگ و عادلانه به سرمایهگذاران بالفعل و بالقوه
-بهرهگیری از امکان وثیقه گذاری سهام و اخذ سادهتر تسهیلات بانکی
-معرفی شرکت و محصولات به طیف وسیعی از قشرها جامعه و افزایش اعتبار شرکت
بازار پایه
بازار پایه از جمله بازارهای فرابورس است که مطابق با ماده 4 “دستورالعمل پذیرش، به منظور عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران” راه¬اندازی گردیده است.
پس از ثبت شرکتها نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، مدارک ارائه شده از جانب شرکتها در کمیته عرضه فرابورس مورد بررسی قرار میگیرد .
سپس در فهرست نرخهای بازار پایه فرابورس درج میشوند.
لازم به ذکر است این شرکتها فرایند پذیرش را طی نمیکنند.
شرکتهای درج شده در بازار پایه در سه دسته طبقه بندی میگردد:
1)شرکتهایی که درخواستی مبنیبر پذیرش ندارند وبهدلیل الزام قانونی طبق ماده99برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران بایستی در بازارپایه درجگردند.
مطابق با ماده 99 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقاء جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد کشور و ساماندهی بازار متشکل اوراق بهادار کلیه اشخاصی که تاکنون نسبت به انتشار اوراق بهادار اقدام کردهاند مکلفند نسبت به ثبت آن نزد سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نمایند و عدم ثبت، تخلف محسوب میشود.
ناشران اوراق بهادار ثبتشده نزد سازمان مذکور باید اطلاعات مالی خود را براساس ترتیبات مقرر در ماده (45) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران منتشر نمایند
و معاملات اوراق بهادار ثبتشده در سازمان فقط در بورسها و بازارهای خارج از بورس دارای مجوز و با رعایت مقررات معاملاتی هر یک از آنها حسبمورد امکانپذیر بوده و معامله اوراق بهادار مذکور بدون رعایت ترتیبات فوق فاقد اعتبار است.
2) شرکت هایی که نزد سازمان بورس ثبت شدهاند، اما شرایط پذیرش را ندارند.
3)شرکتهایی که بهدلیل ازدستدادن شرایط بازارهای بورس یا فرابورس از بازار مربوطه لغو پذیرش میشوند،در بازار پایه درجمیگردد.
مقررات ارائه اطلاعات در این بازار به مراتب سادهتر از بازار اول و دوم است.
دیدگاهتان را بنویسید