تفاوت معامله گری با سرمایه گذاری در بورس
آوریل 16, 2020
ارسال شده توسط FiboTrade
258 بازدید
یکی از مباحث ابتدایی و اصلی بورس، آشنایی با سرمایه گذاری (سهام داری) و معامله گری (نوسان گیری) است.
فعالان بازار بورس را میتوان به دو دسته معاملهگر و سرمایهگذار تقسیم نمود. در این مطلب قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم:
- سرمایه گذاران (سهام داران)
کسانی هستند که سهام شرکتها را با هدف دریافت سود سالیانه شرکتها و اکثرا به دید بلندمدت خریداری میکنند. گرچه رشد قیمت سهامی که خریدهاند نیز برای این اشخاص دارای اهمیت میباشد اما هدف اصلی سرمایهگذاران، دریافت سود سالیانه است و به نوسانات قیمت سهام اهمیت زیادی نمیدهند.
این دسته افراد عقیده دارند فقط باید سرمایهگذاری کرد. استدلال آنها این است که معاملهگری و خرید و فروش سهام در دفعات مکرر، فقط باعث پرداخت بیشتر کارمزد به کارگزار میشود و چون در نوسانگیری درصد خطاها و اشتباهات بیشتر است، برایند خرید و فروشها در نهایت باعث متضرر شدن شخص میگردد.
- معامله گران (نوسان گیران)
کسانی هستند که سهام شرکتها را با هدف استفاده از نوسانات قیمت سهام خریداری میکنند. ممکن است این افراد نیز به دلایلی سهام خریداری شده را در زمان برگزاری مجمع شرکت نگهداری کنند و از سود سالیانه بهره ببرند اما هدف اصلی آنها تنها معاملهگری و خرید و فروشهای مکرر به قصد کسب سود است.
این دسته افراد نیز عقیده دارند دوران سرمایه گذاری (که از آن به عنوان سهامداری نیز یاد میشود) به پایان رسیده و فقط باید به فکر نوسانگیری بود. استدلال و دلایل این دسته از افراد این است که با نوسانگیری میتوان سودهای سریعتری بدست آورد ولی سهامداری صبر زیادی میطلبد. همچنین این دسته از افراد عقیده دارند معاملهگری (نوسانگیری) فعالیتی هیجانآور و پرجنب و جوش میباشد ولی سهامداری اینطور نیست.
نوسان گیری بهتر است یا سهام داری؟
این سوال خوبی نیست. چون بازه نوسان گیری برای سهامداران، از ۲ روز تا چند ماه فرق دارد.
نوسان گیری یعنی سهم را روی یک قیمت در یک تاریخ خرید، و در مدت کمی با افزایش قیمت فروخته تا پس از کسر کارمزد معاملاتی (۱.۵ درصد)، آن چه می ماند، سود ما باشد. مثلا سهمی را روی ۱۰۰ تومان خرید کرده ایم و پس از مدتی (مثلا ۳ هفته) روی ۱۲۰ تومان می فروشیم. سود ما، پس از کسر ۱.۵ درصد کارمزد، ۱۸ تومان است که ضرب در تعداد سهم خریداری شده و سود ما را تعیین می کند.
حال اگر این سهم ۱۰۰ تومانی را ۶ ماه نگهداریم، در صورتی که بر اساس استراتژی و حد ضرر و آگاهی بوده باشد، می توان سودی بیش از ۱۸.۵ درصد در عرض شش ماه کسب کرد. شاید هم باید برای کسب سود، تا ۱۲ ماه صبر کرد. اما معمولا سهام با استراتژی خوب و پتانسیل خوب، در بازه یک ساله، سودی بیش از سود عرف سپرده گذاری بانکی به سهامدار واقعی می دهد و از نوسان گیری پر ریسک، بهتر است.
نوسان گیری در بورس
استراتژی کسب سود در کوتاه مدت
نوسان گیری در بورس شاید اولین خواسته ای باشد که هر سرمایه گذاری در بدو ورود به بازار سرمایه، علاقه به یادگیری آن دارد و با خود فکر میکند که سرمایه گذاری در بورس به همراه تدوین یک استراتژی نوسان گیری میتواند بازدهی خوبی را برای سرمایه گذار به همراه داشته باشد. اما این انتهای راه نیست و چه بسا افراد بسیاری با این تفکر که سود خوبی کسب می کنند اقدام به نوسان گیری کرده و به راحتی سرمایه خود را از دست داده اند.
اینکه در بازار سرمایه چگونه نوسان گیری کنیم به استراتژی خاص هر فرد در بورس بستگی دارد اما در خصوص نوسان گیری در بازار سرمایه باید حد سود و حد زیان را به درستی رعایت کرد چرا که کسب سود با هدف نوسان گیری در بورس مانند یک تیغ دولبه است و ممکن است زیان زیادی برای فرد به همراه داشته باشد. تجربه نیز ثابت کرده که افراد به هنگام نوسان گیری ممکن است رفتار منظم و مدونی که قبلا در استراتژی معاملاتی خود داشته را به راحتی کنار گذاشته و یا به آن توجه نکنند و همین عامل موجب زیان آنها می شود.
نوسان گیری در کدام حالت بازار بیشتر اتفاق می افتد؟
بازار یا حالت صعودی دارد و یا حالت نزولی و یا حالت خنثی و سرمایه گذاران در هر کدام از بازارها استراتژی معاملاتی خاص خود را دارد. به عنوان مثال استراتژی معاملاتی در بازار صعودی خرید سهم و نگهداری آن می باشد؛ در بازار نزولی صرفا باید نظاره گر بازار بود و زمانی که بازار از حالت نزولی خارج شد وارد معامله شد و از آن منفعت کسب کرد. اما بازار خنثی بازاری می باشد که نوسان گیری در آن بسیار شایع می باشد و به دلیل تغییرات قیمت سهم در حالت بازار خنثی، معمولا شرایط مناسبی برای نوسان گیران ایجاد می شود. بنابراین بازار خنثی برای نوسان گیری در بورس می تواند یک بازار مناسب باشد.
تمرکز در معاملات، لازمه نوسان گیری در بورس
همیشه این سوال وجود دارد که آیا همه قادر به نوسان گیری در بورس می باشند یا خیر؟؟ در این خصوص باید گفت که نوسان گیری در سهم به تمرکز بالایی نیاز دارد و عموما مناسب کسانی است که از ساعت ۹ صبح تا ساعت ۱۲:۳۰ بازار را رصد میکنند و داری حداقل تجربه لازم در معاملات می باشند. لذا نوسان گیری در بازار بورس مناسب کارمندان و یا افرادی که در ساعت معاملات در بازار نیستند؛ نمی باشد. پس بهتر است زمانی که به صورت روزانه درگیر بازار نیستید فکر نوسان گیری در بورس نباشید. البته که نمی توان از بخش استرس زای نوسان گیری هم غافل شد؛ اگر توان تحمل استرس زیاد را ندارید و نمی توانید آن را کنترل کنید احتمالا نوسان گیری برای شما مناسب نیست.
آیا باید در بورس نوسان گیری کرد؟
طبق تحقیقات انجام شده در میان سرمایه گذاران خارجی و از طریق مطالعات میدانی که در حوزه بازار بورس ایران انجام شده می توان به این نتیجه رسید که نوسان گیری در بورس آنچنان که باید و شاید موجب کسب ثروت توسط سرمایه گزاران نشده است و در نهایت باید گفت ممکن است سرمایه گذار بگوید که از طریق نوسان گیری سود مناسبی را کسب کرده است اما برایند معاملات این افراد نشان میدهد که آنچه در نهایت و در فاصله زمانی بلند مدت نصیب نوسان گیران می شود زیان است؛ به همین دلیل باید این نکته را همواره مد نظر خود قرار دهید تا متضرر نشوید.
نکته پایانی و شایان ذکر این است که وقتی وارد بازار سرمایه می شوید به فکر سرمایه گذاری میان مدت و بلند مدت در بورس باشید چرا که بازار سرمایه همواره ثابت کرده که سود نصیب کسانی می شود که دیدگاه میان مدت به بورس داشته باشند و به فکر کسب سود کوتاه مدت نباشند.
Twitter
Telegram
WhatsApp
لطفا به این مطلب امتیاز دهید post
دیدگاهتان را بنویسید